Eibergsestraat 48, Haaksbergen

Prijs
 • Vraagprijs : € 450.000,- k.k.
 • Status: beschikbaar
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 721 m3
 • Woon opp.: 120 m2
 • Perceel opp.: 1649 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 1 vrijstaand steen
 • Garage: aangebouwd steen  (1)
 • Tuin: 1470 m2
 • Hoofdtuin: 1260 m2 , WEST
Bouw
 • Soort: eengezinswoning
 • Type: vrijstaande woning
 • Bouwjaar: 1930
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Dak: zadeldak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 2
 • Kamers: 3245
 • Slaapkamers: 3
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: goed
 • Onderhoud buiten: goed

Ruimte en vrijheid in hartje Haaksbergen
Royaal vrijstaand woonhuis op een kavel van ruim 1600 m2

Dit huis bevindt zich weliswaar in hartje Haaksbergen, maar is wat ‘verdekt opgesteld’. Je komt er via de brede doorgang tussen Eibergsestraat 46 en 52. Daar onthult zich een verrassing: een ruime vrijstaande woning op een royale kavel (1649 m2). Deze van oorsprong dorpsboerderij uit 1930 vraagt echter wel om modernisering.

Vakantie
In de jaren 70 zijn de gevels wit gepleisterd (met donkergrijs spatplint) en de topgevels bekleed met stoere eiken planken (zwart). Het huis en de aangebouwde garage zijn gedekt met rode gebakken pannen. Op zich een leuke aanblik, maar er ligt wel een uitdaging om het huis bij de tijd te brengen. Want qua verduurzaming en modernisering is sinds 1983 nagenoeg niets gebeurd. De laatste bewoner kocht het huis dat zich op steenworp afstand van zijn slagerij bevond. Zo’n kans krijg je maar één keer natuurlijk. En als liefhebber van kippen, kalkoenen en een moestuin kwam de grote kavel met de vrijstaande stenen stal hartstikke goed van pas. Het slagersgezin ging van een krappe behuizing aan de zaak naar een royale woning met een wei. “Mijn ouders hebben altijd hard gewerkt. In hun spaarzame vrije tijd zaten ze graag buiten, achter het huis. Naast het met heesters en bomen omringde weiland. Vlakbij de dieren en de moestuin. En héél vrij. Dit was gewoon vakantie voor ze”, legt één van de kinderen uit. Met stalruimte en weidegang naast de deur hield de vorige bewoner hier zelfs paarden. Hij was het ook die destijds de boerenwoning opknapte.

Hal & woonkamer
De eerder genoemde doorgang aan de Eibergsestraat ontvouwt zich tot een groot plein. Van hieruit worden de aanliggende winkels bediend. Huisnummer 48 bevindt zich links van dit plein. Via de voordeur, met overkapping, beland je in een royale hal. Aan het eind is een grote garderobe met stoere eiken balken. De wanden zijn van schoonmetselwerk. Aan de hal grenst de vrij ruime, met laminaat (houtlook) belegde woonkamer. Nabij de keuken staat een eettafel met uitzicht op het plein. Hier zien we ook een traditionele schouw (eiken balken en schoonmetselwerk) met een inbouwhouthaard. Iets verderop is de zithoek ingericht. Van hieruit zie je de wei. En de markante treurwilg tegen de erfscheiding, elk jaar weer de voorbode van de naderende lente.

Woonkeuken
Een deur met een gezandstraald raam geeft toegang tot de flinke woonkeuken. De keuken op zich heeft landelijke trekjes en strekt zich uit over de hele zijmuur. Fronten zijn licht, het werkblad donkergrijs. De rvs gaskookplaat heeft vier pitten plus een aparte wokbrander. Aan de keuken grenst een ruime, verdiepte kelderkast. Hier kun je heel wat spullen opbergen én heerlijk koel houden. Vanuit de keuken is zowel een kleine hal met de trapopgang als de bijkeuken bereikbaar. Wat trouwens opvalt is de hoge zoldering van de vertrekken op de begane grond.

Bijkeuken
De aangrenzende bijkeuken is zonder meer royaal te noemen. Hier zijn aansluitingen voor de wasmachine en droger. Ook is er een uitstortgootsteen en een flinke vaste (werk)kast. De plavuizenvloer is voorzien van een dweilputje. Via de openslaande buitendeur loop je het grote verharde erf op. Aan de bijkeuken grenzen meerdere vertrekken: badkamer, toiletruimte en garage. De badkamer heeft een ligbad, inloopdouche en wastafel. Ernaast bevindt zich de separate toiletruimte. Beide vertrekken zijn toe aan renovatie. Weer een andere deur geeft rechtstreeks toegang tot de ruime aangebouwde stenen garage. In de voorgevel zit een kanteldeur én een aparte loopdeur. Onder het pannendak van de garage bevindt zich een behoorlijke bergzolder.

Slapen, beneden & boven
Nu weer terug naar de woonkeuken en vervolgens naar de eerder genoemde tussenhal. Hieraan grenst een redelijk ruime slaapkamer. Naast baden is dus ook slapen op de benedenverdieping geregeld. Een groot raam laat daglicht binnen en biedt uitzicht op de wei. Via de trap in de hal gaan we naar de bovenverdieping. En dat is dan meteen de hoogste etage. Aan de overloop grenzen twee ruime slaapvertrekken die als het ware gespiegeld zijn. Beide zijn voorzien van een cv-radiator en een vaste kast. De originele paneeldeuren zijn bewaard gebleven. Deze aan de achterzijde van het huis gelegen kamers kijken uit over de wei en het dorp. Wie door de gedateerdheid heen kijkt, ziet twee knusse slaapvertrekken. Via een deur op de overloop kom je op de royale zolder. Deze verkeert nog in oorspronkelijke staat: hier ligt een klus te wachten. Twee ramen in de topgevel laten daglicht binnen. In 2021 is op zolder een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd.

Erf, weiland & stalruimte
Pal voor de eerder genoemde stenen garage is plek voor twee auto’s. De lange eigen oprit opzij van de garage eindigt onder een kolossale carport, grenzend aan het weiland. Hier is ook een achterom in de vorm van een afsluitbare houten poort.
Achter op de kavel, in een hoek, bevindt zich een grote vrijstaande stenen schuur. Vóór dit bouwwerk het domein werd van kippen en kalkoenen was het in gebruik als paardenstalling. En recentelijk nog als chill-ruimte voor een kleinzoon en diens vrienden.
Het ondernemersechtpaar genoot enorm van de vrijheid achter hun woning. Je kunt er ver weg kijken, dankzij de afmetingen van de kavel én de situering van de aan de achterzijde gelegen huizen. Hij had zijn weiland en zijn stal met dieren. Zij was graag in de moestuin bezig, met groente en fruit. Supertevreden waren ze, zo omringd door rust en ruimte. Overigens is het terrein geheel omheind met deels een nieuwe houten schutting, deels met bestaande gemetselde muren.

Tenslotte…
Een vrijstaand woonhuis mét een weiland: dat verwacht je niet zomaar midden in het dorp. Wat een ruimte, wat een vrijheid! Maar…. er is werk aan de winkel om de voormalige dorpsboerderij en zijn groene omgeving in hedendaagse wooncondities te brengen. Het heeft zeker de potentie van een fijn gezinshuis. Natuurlijk zou je het ook over een héél andere boeg kunnen gooien door op deze kavel een nieuwe woning te bouwen. Dan zit je wel op een unieke plek. Op loopafstand van het marktplein met gezellige horeca en winkels. Twee basisscholen en een kinderopvang bevinden zich in de buurt. Net als het groene Scholtenhagenpark, met kinderboerderij en mooie sportaccommodaties. Ook een bushalte is vlakbij gelegen. De Eibergsestraat, een doorgaande weg, leidt je vlot naar de ringweg rond het dorp. Van daaruit kun je alle kanten op.

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1930
- perceeloppervlakte 1.649 m²
- inhoud circa 721 m³
- energielabel G

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.