Gladiolenstraat 99, Enschede

Prijs
 • Vraagprijs : € 225.000,- k.k.
 • Status: beschikbaar
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 269 m3
 • Woon opp.: 63 m2
 • Perceel opp.: 242 m2
Rondom
 • Schuur/berging: 2 vrijstaand steen
 • Garage: geen garage 
 • Tuin: 200 m2
 • Hoofdtuin: 168 m2 , ZUIDWEST
Bouw
 • Soort: eengezinswoning
 • Type: twee onder een kapwoning
 • Bouwjaar: 1954
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Isolatie: dubbel glas
 • Dak: zadeldak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 4
 • Slaapkamers: 3
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: goed
 • Onderhoud buiten: goed

Privacy, rust en groen
Helft-van-een-dubbel op fraaie locatie, vraagt om een update

Niet ver van het Enschedese stadshart, maar ook dichtbij het buitengebied en landgoed De Hooge Boekel. Supermarkt(en), scholen, sportaccommodaties en het Florapark vlakbij. En een verrassend groene omgeving. Hier hebben we het over Gladiolenstraat 99. De helft-van-een-dubbel met een diepe tuin, gebouwd midden jaren 50 van de 20ste eeuw. Een huis mét mogelijkheden dat om modernisering vraagt, maar dan woon je wel op een fantastische plek: een oase van rust, bijna midden in de stad.

Jaren 50
Jarenvijftig, dan denk je wellicht aan karakteristieke elementen. Heel eerlijk: die zijn niet talrijk, want het huis is weliswaar degelijk gebouwd, maar ook vrij sober. Typisch voor de periode van de Wederopbouw. De gevels zijn opgetrokken met een warmrode handvormsteen. Rond de voordeur is een lijst van siermetselwerk aangebracht. En in de voorgevel zien we een gemetselde ruitvorm. Binnen zijn de originele paneeldeuren grotendeels bewaard gebleven.

Hal
Door de voordeur gaan we naar binnen en komen in de hal, met nette toiletruimte (fonteintje, verwarming) en meterkast. De oorspronkelijke deur naar de woonkamer is dichtgemaakt, maar die ingreep is vrij eenvoudig te herstellen. De deur rechts, na de trapopgang, geeft toegang tot de koele (verdiepte) kelderkast. Rechtdoor beland je vanuit de hal in de keuken en aangrenzende woonkamer.

Open keuken & woonkamer
De open keuken heeft een bescheiden aanrechtblok dat toe is aan vervanging. Er wordt gekookt op gas. Via een openslaande deur kom je op het verharde erf, vlakbij de stenen berging. Maar eerst naar de woonkamer, type doorzon. Een redelijk ruim en aangenaam licht vertrek. Privacy is hier het sleutelwoord! Aan de voorzijde bevindt zich namelijk een brede strook met openbaar groen (hagen, gras en wat bomen). Dat zorgt voor een mooi en vrij uitzicht. De huizen (laagbouw) aan de overzijde staan op behoorlijke afstand. Het eetgedeelte is ingericht aan de achterzijde, vlakbij de open keuken. Dankzij de situering van de huizen aan de achterzijde kijk je hier ver weg, zónder inkijk van achterburen. De glasrijke gevel, met tuindeur, verbindt binnen met buiten. Maar nu eerst naar de bovenetage.

Eerste verdieping & zolder
De eerste verdieping, bereikbaar via de crèmekleurig geschilderde trap, telt drie (verwarmde) slaapkamers en een badkamer. Paneeldeuren uit de bouwperiode zijn bewaard gebleven. De ouderkamer aan de achterzijde is zonder meer ruim en heeft een vaste kast. De tweede, aan de voorzijde gelegen kamer is redelijk ruim en eveneens uitgerust met een vaste kast. Slaapkamer nummer drie is wat kleiner, maar heeft wel weer een vaste kast. Dan de badkamer: deze is niet al te groot en bestaat uit een doucheruimte en een wastafel. Eenvoudig, functioneel en uitgevoerd in wit en lichtgrijs. Het kunststof draaikiepraam heeft privacy-glas. Een andere indeling van deze etage schept wellicht ruimte voor een grotere badkamer. En een vaste trap naar de zolder. Deze is nu bereikbaar via een luik met vlizotrap op de overloop. De zolder (met redelijk hoge nok) is – tot nu toe - uitsluitend gebruikt als opslagruimte.

Tuin, stenen berging, overkapping & kippenhok
De kleine voortuin bevat vaste bloeiende planten. Een gemeenschappelijk gangpad met huisnummer 101 leidt naar de achterom, een afsluitbare houten poort. En dan kom je in de verrassend diepe achtertuin. Deze kenmerkt zich door ongekende rust en privacy. Pal tegen de woning bevindt zich een verhard erf. Een tegel-/grindpad voert verder naar achteren. En dan kom je voorbij een kleine vijver (met fontein), een stukje gazon, borders met vaste beplanting en een houten overkapping. Het pad eindigt voor een kippenschuur met nachthok en ren. Dit bouwwerk strekt zich uit over de volle breedte van de kavel en wordt aan de achterzijde begrensd door een gemetselde muur. Wilde je altijd al kippen houden? Dan heeft de schuur wel een opknapbeurt nodig. Slopen en bij de tuin aantrekken is een andere optie. Vlakbij het huis staat een stenen berging, met nog de originele deur: roedeverdeling en glas. Hier is de cv-ketel ondergebracht en verder een uitstortgootsteen en wasmachineaansluiting. Er is plaats voor fietsen en andere spullen. Tegen de achtergevel van deze berging is een aparte klusruimte gebouwd. Met plek voor een werkbank en voor opslag van bijvoorbeeld tuinspullen. En daar weer achter zien we een houten overkapping. Deze heeft weliswaar wat achterstallig onderhoud, maar het is er genieten van de tuin, vogels en vrijheid. Overigens is er altijd wel ergens in de tuin schaduw dan wel zon.

Tenslotte…
Op de voordeur na is het huis geheel voorzien van kunststof kozijnen, (draaikiep)ramen en buitendeuren, met dubbelglas en ventilatieroosters. Voor het overige is er de afgelopen 28 jaar nauwelijks gemoderniseerd. In de Gladiolenstraat, waar alleen bestemmingsverkeer komt, heerst rust. De auto kun je kwijt vóór het huis. Letterlijk om de hoek ligt het Florapark: een stukje stadsgroen met speeltoestellen. Leuk voor een ommetje én voor de jongste wijkbewoners.
Gladiolenstraat 99, gelegen op een prachtlocatie, heeft alle potentie om er een fijn en sfeervol thuis van te maken. Kijk maar naar de (vergelijkbare) huizen rondom die een fraaie make-over hebben gehad. Daar zijn bijvoorbeeld achtergevels uitgebouwd, interieurs bij de tijd gebracht, bergschuren gerenoveerd, tuinen heringericht, zonnepanelen geplaatst. Wellicht een inspirerend voorbeeld….

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1954
- perceeloppervlakte 242 m²
- inhoud circa 269 m³
- energielabel E

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.