Oelerweg 27, Hengelo

Prijs
 • Vraagprijs : € 250.000,- k.k.
 • Status: beschikbaar
 • Aanvaarding: in overleg
Oppervlakte en inhoud
 • Inhoud: 270 m3
 • Woon opp.: 68 m2
 • Perceel opp.: 301 m2
Rondom
 • Schuur/berging: geen
 • Garage: vrijstaand steen  (1)
 • Tuin: 232 m2
 • Hoofdtuin: 189 m2 , ZUIDOOST
Bouw
 • Soort: eengezinswoning
 • Type: hoekwoning
 • Bouwjaar: 1914
 • Bouwvorm: bestaande bouw
 • Isolatie: gedeeltelijk dubbel glas
 • Dak: zadeldak
 • Materiaal: pannen
Indeling
 • Verdiepingen: 3
 • Kamers: 3
 • Slaapkamers: 2
 • Badkamers: 1
Onderhoud
 • Onderhoud binnen: redelijk
 • Onderhoud buiten: redelijk

Groen en ruimte, vlakbij het stadshart
Arbeiderswoning (1914) in Tuindorp ‘t Lansink

Dit hoekhuis behoort tot een blok van vier woningen. Het is gelegen aan de rand van Tuindorp ’t Lansink, een zeer geliefde buurt. De omgeving kenmerkt zich door groen, rust en een mix van karakteristieke huizen uit begin 20ste eeuw. In 2014 nam Bram zijn intrek in zijn eerste eigen huis. Hij kan er kort over zijn. Pluspunten voor hem waren de behoorlijk ruime en vrije achtertuin, de grote schuur en parkeerruimte op eigen terrein. Een huis met meer dan genoeg leefruimte voor hem als enige bewoner. En niet onbelangrijk: het paste in zijn budget.

Over Tuindorp ’t Lansink
Tuindorp ’t Lansink is gebouwd in de periode van 1911-1929, pal tegen het Hengelose stadshart. Het initiatief komt uit de koker van machinefabrikant Stork. Die vond dat werknemers recht hadden op fatsoenlijke huisvesting. Bovendien vroeg de groeiende industrie om méér huizen. Twee andere plaatselijke industriëlen haakten aan bij dit project. Samen richtten zij de Hengelosche Bouwvereeniging op. Karel Muller, rastukker én autoriteit op het gebied van bouwontwerpen, werd aangesteld als hoofdarchitect.
Rond het centrale CF Storkplein kreeg de woonwijk vorm, met huizen in tal van uitvoeringen. De insteek was destijds: arbeiders en welvarende mensen wonen bij elkaar. Van de enorme vijver die werd uitgegraven kreeg een deel de bestemming ‘zwembad’. Het Tuindorpbad is nog steeds in gebruik, dankzij de inzet van een aantal bevlogen wijkbewoners.
Tuindorp ’t Lansink ademt nog de sfeer-van-weleer. Een aantal huizen heeft de status ‘beschermd’. Dat geldt niet voor Oelerweg 27.

Arbeiderswoning
Oelerweg 27 is een typische arbeiderswoning: gebouwd zonder toeters en bellen, niet ál te groot, maar wel op een prachtige kavel met een ruime tuin, eigen oprit, flinke stenen schuur én vrijheid. Benieuwd naar karakteristieke elementen? Enkele originele paneeldeuren (inclusief deurklink) zijn behouden, net als de gedetailleerde aftimmering van binnenkozijnen. Verder zien we hoge plinten en een authentieke trapopgang. De gemetselde buitengevels zijn uitgevoerd met snijvoegen. Het huis is gedekt met donkergrijze kruisdakpannen. Deze leuke woning vraagt echter om een update.

Hal & woonkamer
Een betonnen stoep scheidt de voordeur van het trottoir. Daarachter bevindt zich de hal, met meterkast, vaste (trap)kast, plek voor de garderobe en de trapopgang. Een (originele paneel)deur verder kom je in de L-vormige woonkamer. Hier ligt dezelfde laminaatvloer (houtlook) als in de hal. De aangenaam lichte woonkamer is voorzien van een vaste kast. Voor de eenvoudige schouw stond vroeger de kolenhaard te branden. De radiator tegen de achtergevel is afgewerkt met een houten betimmering. Hier kijk je mooi de achtertuin in.

Keuken & badkamer
Aangrenzend, in de (originele) aanbouw, bevindt zich de keuken. Deze heeft lichte fronten en een werkblad van graniet. Koken gebeurt keramisch en er is een dubbele spoelbak. De keuken is uitgerust met een balkenplafond en lambrisering. Een raam in de achtergevel zorgt voor voldoende daglicht. Een openslaande buitendeur, eveneens met glas, komt uit op de eigen oprit. De keuken geeft toegang tot de badkamer. Een functionele ruimte, uitgevoerd in wit en lichtgrijs. Er is een douchecabine, wastafel en toilet.

Eerste verdieping
We gaan terug naar waar we binnenkwamen: de hal. De originele trapopgang voert naar de eerste verdieping. De overloop heeft een afzonderlijke ruimte waar de wasmachine, droger en cv-ketel (2019) zijn geïnstalleerd. Deze etage telt twee slaapvertrekken, beide voorzien van een dakkapel. De slaapkamer aan de achterzijde is ruim. Kamer nummer twee, gelegen aan de voorzijde, is wat kleiner, maar een eenpersoonsbed en kast kunnen er staan. Dit vertrek is altijd gebruikt als werkkamer. Een luik op de overloop geeft toegang tot een bescheiden, maar handige zolderberging. De plafonds zijn afgetimmerd met houten kraalschroten.

Tuin
De ruimte opzij en achter dit huis is verrassend groot. Dat komt omdat de woning helemaal vóór op de kavel staat. Bovendien is Oelerweg 27 een hoekhuis, wat aan de zijkant een eigen oprit oplevert. Deze eindigt voor een royale, uit betonelementen opgetrokken garage, gedekt met golfplaten. In de voorgevel zit een metalen kanteldeur, in de zijgevel een loopdeur. Ramen van draadglas laten daglicht binnen. Tegen de zijgevel is een duivenverblijf-met-ren gebouwd. De geheel omsloten achtertuin, met achterom, ademt tuindorp-sfeer: veel groen, rust en omringd door andere typische tuindorp-huizen. De behoorlijk vrije tuin bestaat uit een verhard erf opzij van het huis. Het verharde terras áchter de woning gaat over in een gazon met wat bomen. Blikvanger is de grote, verhoogd aangelegde vijverpartij, met aan de zijkant een overkapping, waar het goed toeven is.

En dan nog even dit…
Oelerweg 27 is grotendeels voorzien van kunststof kozijnen en (draaikiep)ramen met dubbelglas. Ook beide dakkapellen. Zoals gemeld is onderhoud aan de orde. Maar wie er doorheen kijkt ziet een gaaf huis, prima voor een huishouden van één of twee mensen. Van deze arbeiderswoning is echt iets moois te maken. Wellicht door middel van een andere indeling/uitbreiding van de benedenverdieping. Dan zou ook ‘levensloopbestendig wonen’ tot de mogelijkheden behoren.

In het Hengelose tuindorp woont een mengelmoes van allerlei leeftijden. “De laatste tijd is verjonging écht op gang gekomen. Oudere bewoners maken plaats voor jonge mensen, met of zonder kinderen”, schetst Bram. “Hier vlakbij is een mooi speelterrein, met een buurthuis. En natuurlijk de tuindorp-vijver. Boodschappen halen, dat is van hieruit vijf minuten lopen”, vervolgt hij. “Lekker makkelijk! Het trein- en busstation ligt op zo’n tien loopminuten. En daar begint meteen ook het Hengelose centrum, met winkels, horeca, theater, muziekcentrum.” Voor de auto is zoals gemeld plek op eigen terrein. Maar ook vlakbij aan de Oelerweg. “Openbare parkeerplaatsen zijn in dit stadsgedeelte gratis. Vlakbij is altijd wel ruimte.”

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1914
- perceeloppervlakte 133 m²
- inhoud circa 270 m³
- energielabel F

Groottes en oppervlaktes zijn berekend door een extern buro gebaseerd op de NEN 2580.
In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.